Image may be NSFW.
Clik here to view.
Het eerstvolgende tuig dat de mensheid naar Mars zal sturen heet InSight, en het schip zal zijn maandenlange reis niet alleen afleggen. De Marslander, ontwikkeld door NASA, zal op zijn trip vergezeld worden van twee kleine vriendjes: Cubesats die zo meteen het Cubesat-afstandsrecord zullen breken.
Geen auto
InSight is geen Marsrover. Gezien het succes van respectievelijk Spirit, Opportunity en Curiosity kan dat verbazen, maar de NASA besloot dat het na de grondige verkenning van het Marsoppervlak eens hoog tijd is dat we te weten komen wat zich in de bodem verschuilt. InSight zal dus landen en in de ondergrond boren om daar geologische experimenten uit te voeren.
Communicatie vanop het Marsoppervlak gebeurt dezer dagen via de Mars Reconnaissance Orbiter, een verkenningssatelliet met een tweede job als communicatiekunstmaan. De Orbiter geeft data door naar grondstations op de Aarde met een uurtje vertraging, en voor InSight moet dat beter kunnen.
Communicatienetwerk
De twee cubesats die met de lander meereizen zullen data van het tuig rechtstreeks naar de aarde sturen, zonder de vertraging van een uur. Zo weet het team op de grond meteen of de landing van InSight een succes was.
Cubesats worden steeds belangrijker. De satellietjes, die een standaardafmeting hebben van 10 x 10 x 10 cm, worden steeds populairder. Omdat elektronica steeds kleiner wordt kunnen ruimtetuigen mee krimpen, en dat maakt de dingen veel goedkoper. Cubesats liften immers mee naar de ruimte aan boord van grotere raketten. De twee reisgezellen van InSight zitten dan ook weggestopt in dezelfde Atlas V als het de lander. De raket van United Launch Alliance zal het trio in 2016 op weg sturen.
De cubesat maakt exploratie niet alleen goedkoper voor NASA, ook privé-organisaties genieten van het nieuwe formaat. Denk maar aan LightSail van The Planetary Society, dat de verkenning van het zonnestelsel wil democratiseren. Ook NASA zelf werkt aan een cubesat. Die moet zichzelf in de atmosfeer knallen om zo data over bijvoorbeeld luchtdruk naar de aarde terug te sturen.
The post Minisatellietjes vergezellen grote lander naar Mars appeared first on ZDNet.be.